5 populaire cms’en met elkaar vergeleken

Stephan de Graaf • Pixelfarm
Stephan de Graaf
Marketing Strateeg bij Pixelfarm. Dagelijks bezig met digitale marketing en nieuwe vormen van interactie. #inspiratie #passie #pragmatisch
5 populaire cms’en met elkaar vergeleken • Pixelfarm

CMS staat voor Content Management System, oftewel een systeem waarmee je de inhoud van je site beheert. Je hebt tegenwoordig de keuze uit wel honderden verschillende CMS’en en allemaal werken ze net weer wat anders. Van simpel tot complex en van betaald tot open source. Van gebruiksvriendelijk tot “AARGGHHH”

Dit artikel gaat inhoudelijk in op onderlinge verschillen tussen de meest populaire CMS’en. Of je nu begint met een compleet nieuwe website of je huidige website wilt vervangen, na het lezen zou je een goede inschatting moeten kunnen maken welke van deze 5 CMS’en het meest geschikt is voor jouw organisatie. Alle vergeleken CMS’en ondersteunen PHP in combinatie met MySQL. Deze diensten zijn inbegrepen bij vrijwel elk hostingpakket.

De 5 CMS’en die ik ga behandelen zijn: WordPress, Drupal, TYPO3, ProcessWire en ExpressionEngine.

tip Pixelfarm ontwikkelt websites met gebruiksvriendelijk CMS

Key-points

Dit zijn de punten die ik ga behandelen om de verschillende CMS’en te vergelijken:

  • Leercurve
  • Beschikbare plug-ins
  • Kosten
  • Grote websites

Inzoomen op elk CMS

Hieronder volgt kort per CMS een inleiding met daarbij een aantal plus- en minpunten. Ook zal ik per CMS beschrijven hoe de ondersteuning voor meertalige websites is. Soms is dat vanuit het CMS standaard meegeleverd en soms is het mogelijk om dit te implementeren via plug-ins. Dit laatste heeft niet echt de voorkeur omdat dit foutgevoelig is zodra er samengewerkt gaat worden met andere plug-ins.

WordPress

wordpress-logo-680x400In 2003 verscheen de eerste versie van WordPress en is sindsdien niet meer weg te denken. Dit CMS wordt gebruikt voor meer dan 60 miljoen sites en blinkt uit in zijn gebruiksgemak voor (content)editors en flexibiliteit in uitbreidingen. Zo maken de vele plug-ins en thema’s dat je binnen no-time een standaard site/blog kunt opzetten zonder een regel code te schrijven. Als je wel iets moet aanpassen kan het soms wat vreemd werken en de benamingen voor functies zijn niet altijd even voorspelbaar. Gelukkig zijn er over WordPress enorm veel dingen te vinden op internet. Grote kans dat je de oplossing kunt vinden met een simpele zoekopdracht. WordPress is oorspronkelijk bedoeld als blogsysteem. Houd er dan ook rekening mee dat dit CMS niet erg goed overweg kan met grote websites. Wel is dit CMS uitermate gespecialiseerd in SEO. Als je content van je website aanpast geeft WordPress dit automatisch door aan Google.

Meertaligheid wordt goed ondersteund in WordPress via plug-ins zoals WPML. Je kunt dan heel eenvoudig meerdere talen toevoegen en voor elke taal aparte content en afbeeldingen instellen.

Op het moment van schrijven zijn er 29.755 plug-ins. Hoewel deze veel werk uit handen kunnen nemen moet je er niet te veel op leunen, aanpassingen maken op plug-ins kan soms lastig en tijdrovend zijn. Het nadeel is soms ook dat bij updates van bepaalde plug-ins je website of blog niet meer goed werkt.

Ook een groot voordeel is dat je via WordPress.com snel en eenvoudig een WordPress installatie kunt gebruiken zonder je te verdiepen in hosting, databases en dergelijke.

WordPress.org en WordPress.com

[usrlist “Leercurve:3” “Beschikbare plug-ins:5” “Kosten:5” “Gebruikersgemak:5” “Grote websites:2”]

Drupal

Drupal logoMet zijn eerste release in 2001 biedt Drupal een sterk CMS dat vooral qua low level structuur erg goed is voor SEO en inmiddels draaien er dan ook meer dan een miljoen websites op Drupal.
Veel developers zullen als ze voor het eerst Drupal induiken wel even moeten slikken. Je zal redelijk wat tijd moeten nemen en veel documentatie moeten lezen om de ins en outs te kennen. Voordeel van Drupal is net als bij WordPress de plug-ins; er zijn er op dit moment meer dan 14.000. Let op dat er voor relatief veel plug-ins betaald moet worden.

Drupal ondersteunt vanuit de basis meertaligheid. Het configureren van deze meertaligheid kost even wat werk, maar omdat het geen plug-in betreft zal de meertaligheid een stuk robuuster zijn dan via een plug-in.

Wat opvallend is aan Drupal is dat een site voor een groot deel opgezet kan worden zonder ook maar een regel code te schrijven. Dit is mogelijk door de modulaire structuur in Drupal. Je kunt praktisch overal je wijzigingen aanbrengen of nieuwe content toevoegen. Als je specifieke (design) wensen hebt moet je natuurlijk wel met de code aan de slag.

Website van Drupal

[usrlist “Leercurve:1” “Beschikbare plug-ins:4” “Kosten:2” “Gebruikersgemak:3”  “Grote websites:5”]

TYPO3

TYPO3 logoHet oudste CMS uit dit artikel is TYPO3 en de eerste versie komt dan ook uit 1998. De naam is verzonnen door de Deense oorspronkelijke ontwikkelaar Kasper Skårhøj nadat hij door een typo (typfout) per ongeluk de code voor een heel CMS heeft weggegooid.

De interface van TYPO3 zal even wennen zijn en ook de ontwikkelaar zal in het begin moeite hebben om snel een nieuwe website op te zetten. Dit komt voornamelijk door de aparte manier van pagina’s weergeven. De developer zal zich moeten storten in de wereld die TypoScript heet. Een bijzonder kenmerk van TypoScript is de notatie die erg veel weg heeft van een API. Gelukkig heeft TYPO3 een mooi artikel beschikbaar waarmee je in 45 minuten TypoScript onder de knie kunt krijgen.

Verder is TYPO3 een heel krachtig CMS wat veel uitbreidingen kent en zeker qua performance bij grote aantallen pagina’s veel voordeel zal bieden. Als editor zul je misschien in het begin door de bomen het bos niet zien vanwege de vele mogelijkheden die standaard onderdeel zijn van de backend. TYPO3 is vanuit de basis ook voorbereid op meertaligheid en de backend is standaard in meer dan 50 talen beschikbaar.

Website van TYPO3

[usrlist “Leercurve:1” “Beschikbare plug-ins:3” “Kosten:5” “Gebruikersgemak:2” “Grote websites:5”]

ProcessWire

ProcessWire logoRelatief nieuw in de CMS wereld (sinds 2012 verkrijgbaar) is ProcessWire. Het systeem is erg modular. Je kunt praktisch elk onderdeel van het CMS uitschakelen of aanpassen. Dit kan erg fijn werken voor content beheerders. Het doet wel onder qua aantal plug-ins en het systeem heeft geen thema functionaliteit, dus alles zal zelf ontwikkeld moeten worden. De API methode kent heel veel overeenkomsten met de syntax die jQuery gebruikt.

ProcessWire is standaard niet meertalig maar is met behulp van plug-ins relatief eenvoudig meertalig in te zetten. Dit CMS is nog volop in ontwikkeling en met elke nieuwe versie verschijnen er dan ook meer en betere functies. Zeker een CMS om in de gaten te houden!

Website van ProcessWire

[usrlist “Leercurve:5” “Beschikbare plug-ins:2” “Kosten:5” “Gebruikersgemak:5” “Grote websites:2”]

ExpressionEngine

ExpressionEngine logoDit systeem door EllisLab ontwikkeld is sinds 2002 op de markt. Qua development is dit CMS eenvoudig in te stellen voor standaard functies, maar voor uitgebreidere zaken zal er al snel een plug-in geschreven (of gekocht) moeten worden. Ook opmerkelijk in dit CMS is dat alles in Channels gebeurt. Je kunt een Channel vergelijken met een ‘lijst van iets’ (bijvoorbeeld nieuwsberichten of producten). Dit maakt het goed voor basis sites, maar veel aanpassingen kan de editor niet doen. Daar zal meestal een developer voor aan de slag moeten.

Als je ExpressionEngine wilt gebruiken voor commerciële doeleinden moet je wel een licentie aanschaffen. Hou er ook rekening mee dat voor sommige must-have plug-ins betaald moet worden.

Een nadeel van dit CMS is dat het niet erg robuust is qua structuur in websites. Veel dingen zijn alleen met behulp van development aan te passen en soms wil je gewoon zelf een nieuw onderdeel aan je website toevoegen.

ExpressionEngine is niet erg geschikt voor meertaligheid. Er zijn wel wat oplossingen, maar deze komen een beetje klungelig over in vergelijking met andere CMS’en of je moet flink wat geld neerleggen voor een plug-in. Overall wel een goed CMS maar dan alleen voor kleine website met veel content.

Website van ExpressionEngine

[usrlist “Leercurve:3” “Beschikbare plug-ins:3” “Kosten:2” “Gebruikersgemak:3” “Grote websites:4”]

Open source

Tegenwoordig is het merendeel van de CMS’en open source. Dit houdt in dat de programmacode van het CMS openbaar toegankelijk is. Schrik niet, dit betekent niet dat iedereen zomaar verborgen pagina’s kan zien en je CMS kan openen. Het is juist extra veilig omdat alle developers de kern van het CMS kunnen controleren en aan de bel trekken als er iets niet veilig is of niet optimaal werkt. Let wel op, het CMS kan gratis zijn, maar wellicht dat je moet betalen voor het gebruik van bepaalde plug-ins.

Daarom is het ook verstandig om naar de community achter een CMS te kijken. Een relatief nieuw CMS kan op dit moment nog een kleine community hebben, maar enorm snel groeien, terwijl een oud CMS een doodgebloede community kan hebben. Dit is natuurlijk geen maatstaf; zelf bekijken en onderzoeken is noodzakelijk.

Conclusie

Als je een simpele website met bijvoorbeeld een blog wilt hebben kun je prima uit te voeten met WordPress, er zijn veel artikelen over geschreven en een simpele zoekopdracht in Google zal je snel uit de brand helpen. Ook is er legio aan thema’s beschikbaar zodat je site naar smaak kan inrichten. Wil je een website met veel verschillende onderdelen (bijv. afdelingen) en/of aparte site-structuur willen zul je moeten kiezen voor ProcessWire, TYPO3 of Drupal. Wil je een sterke meertalige website met eventueel een verschillende structuur per taal, ga dan voor TYPO3 of Drupal. Als je een site wilt waar veel dezelfde soort content op te vinden is (bijvoorbeeld producten of blogberichten) kies dan voor ExpressionEngine.

We zijn benieuwd naar jouw ervaring met één van bovenstaande CMS’en. Heb je zelf goede (of slechte) ervaringen met een type CMS wat hier niet genoemd is? Laat het ons weten in de comments.

Stephan de Graaf • Pixelfarm
Stephan de Graaf
Marketing Strateeg bij Pixelfarm. Dagelijks bezig met digitale marketing en nieuwe vormen van interactie. #inspiratie #passie #pragmatisch
Misschien vind je dit ook interessant?   #blog
BLOG / Pineut DIY likeuren • Pixelfarm
BLOG / Pineut DIY likeuren
Welkom Pineut!
BLOG / marketing • Pixelfarm
BLOG / marketing
Facebook link-posts aanpassen, kan dit nog?
BLOG / marketing • Pixelfarm
BLOG / marketing
Bereken de engagement (IPM) van je Facebook pagina

Putting our money where our mouth is #Online Marketing