In 2019 hoger in Google komen? Inclusief SEO checklist!

Stephan de Graaf
Stephan de Graaf

Marketing Strateeg bij en eigenaar van Pixelfarm. Dagelijks bezig met digital marketing, innovatie en nieuwe vormen van interactie.

⏰ 20 oktober 2018

Online Marketing Websites Zoekmachine optimalisatie

Hoog in Google, we willen het allemaal, Maar hoe kom je met je website of webshop hoger in Google? Een extreem goede, snelle en veilige website hebt met heel veel content over het onderwerp waar je graag op gevonden wilt worden. In dit blog vind je bruikbare tips en adviezen die je nodig hebt om goed te ranken in Google.

Waarom je bovenaan de zoekresultaten van Google wilt staan!

Bekijk onderstaande grafiek eens, je ziet dat de eerste positie goed is voor 30% click through rate (mensen die doorklikken). Bij positie 2 is dat minder dan 15% en bij positie 6 – 10 nog maar 4%.

ranking google ctr

Grafiek die laat zien wat de verschillende posities in zoekmachines hebben op je doorklik ratio

 

Voorbereiding voordat je begint aan je zoekresultaat succes

Moeilijke woorden:

 • Keywords – zoekwoorden
 • Ranking – hoe hoog sta je in in Google of andere zoekmachines
 • SERP – Search Engine Result Page, oftewel wat je als gebruiker ziet
 • SEO – Search Engine Optimization oftewel

Wat je van te voren moet weten over keywords

Ben je klein en wil je ranken op brede zoektermen met veel concurrentie? Forget it! Wil je bijvoorbeeld ranken op “huizen” dan heeft Funda daar afgelopen jaren enorm veel tijd, geld en moeite in gestoken om op te ranken. Vraag jezelf af of het al die moeite wel waard is! Soms kun je beter op aanverwante keywords proberen te ranken waar de concurrentie een stuk minder is. Dit kost vaak minder moeite en levert soms net zoveel resultaat op als algemene brede woorden.

Je basis SEO moet op orde zijn

Dit kost tijd, het is saai maar het is zo ongelofelijk belangrijk. Bekijk de volgende basisstappen om te zorgen dat je pagina’s SEO ready zijn. Gebruik de SEO checklist hieronder voor uitgebreidere to do’s voor een SEO geoptimaliseerde website.

 • Zorg dat je afbeeldingen de juiste bestandsnaam en titel hebben in je CMS en dat je ze een omschrijvende alt tag meegeeft
 • Zorg dat je interne linkbuilding op orde is; link veel naar bepaalde type pagina’s die je graag beter geïndexeerd zien (je diensten of productpagina’s)
 • Zorg dat je pagina’s titels en omschrijvingen hebben

10 tips om hoger in google te komen!

Pixelfarm gebruikers tipDownload vrijblijvend onze: Zoekmachine optimalisatie checklist 120 punten om hoger te ranken in Google resultaten.

  

Tip 1 – Zorg dat je consistent bent

Of het nou gaat om je website of om het blog dat je schrijft, zorgt dat je een onderwerp neemt en hier helemaal voor gaat. Google denkt in hokjes en dan is het fijn dat een website die over online marketing gaat alleen over online marketing gaat en alle aanverwante onderwerpen.

Tip 2 – Schrijf koppen zoals alleen een AD redacteur dat kan

Google vind het doorklikken van gebruikers op bepaalde resultaten tegenwoordig extreem belangrijk. Dat betekent dat als jij een blog schrijft met een fantastische kop waar veel mensen op doorklikken je automatisch beter naar boven zal komen, maar dan moet de content wel relevant zijn.

Tip 3 – Verbeter de best ranking pagina’s

Als je weet welke pagina’s en blogs goed ranken, zorg dat je ze verder uitbouwt. Als je met een bepaalde pagina en zoekwoord combinatie op positie 10 staat in Google is het vaak met een aantal tweaks mogelijk om bovenaan Google te komen! Denk aan;

 • Je pagina url kort maken (werkt beter dan lange urls’)
 • Je primaire zoekwoord in de eerste 60 woorden terug laten komen
 • Je artikel uitbreiden tot 1.500 woorden
 • Een infographic maken voor je artikel of pagina

Tip 4 – Gebruik vraagstellingen in titels

Als je googled naar “hoge ranking in google” zie je helemaal onderaan de pagina een aantal gerelateerde zoekopdrachten. Deze woorden en zinnen zijn relevante zoekopdrachten van gebruikers. Verwerk dit in je content en gegarandeerd succes!

Tip 5 – Maak unieke content

Er staan heel veel pagina’s online. Het onderwerp “bovenaan in Google” heeft al 4.000.000 (vier miljoen!!!) resultaten. Maak je pagina en je content uniek, het is namelijk moeilijk om bovenaan google te staan als je pagina vrijwel identiek is aan andere artikelen.

Tip 6 – Gebruik custom images en video’s

Google stelt het op prijs als je unieke afbeeldingen of video’s gebruikt. En nee, je hoeft niet gelijk je camera erbij te pakken, je kunt namelijk ook stock afbeeldingen aanpassen. Vergeet de alt-teksten en titels niet. Video’s zijn een goede manier om je blog of pagina te doorspekken met relevante content.

Tip 7 – Gebruik PDF’s

PDF’s op informatiepagina’s zijn SEO goud waard. Als je een artikel schrijft over “De beste zakelijke telecom providers”, zorg dan dat je er een additionele PDF bij doet met bijv. “Hoe selecteer je de beste zakelijke telecomprovider”. Dit helpt enorm in je search rankings.

Tip 8 – Link naar websites met autoriteit

Als je een blog schrijft of pagina maakt, zorg dat je links opneemt naar andere websites.

Tip 9 – Focus

Je kan niet overal ranken, dus maak keuzes. De ideale situatie is om een aantal onderwerpen te selecteren en daar content omheen te creëren. Probeer dus niet op “schoenen” te ranken maar focus op “lakleren schoenen” met content als “wat zijn de najaarskleuren voor lakleren schoenen”, “hoe houdt je lakleren schoenen heel het jaar mooi?”, “10 stijladvies voor bij lakleren schoenen”. Doordat je, je op deze niche focust ga je beter ranken op “schoenen”.

Tip 10 – Dé gouden tip: schrijf, maak en creëer voor je fans

Het is erg verleidelijk om je met SEO alleen te focussen op bepaalde zoekwoorden om hoger in google te staan. Vergeet niet dat jouw belangrijkste doelgroep en fans jouw gebruikers zijn. Als je teksten schrijft, schrijf ze dan met jouw gebruikers in je achterhoofd zo creëer je de content die relevant is voor jouw doelgroep waardoor ze langer op je website zijn en meer met jouw content bezig zijn. Zo ziet google dat jij relevant bent en zul je beloont worden met hogere rankings.