Een nieuwe website maar wat nu?

Op zoek naar een nieuwe website? Bekijk onze website pagina.
Dus je hebt de beslissing genomen om een nieuwe website te laten maken. Leuk! Maar nu begint het pas. Bij het maken van een nieuwe website komt veel kijken: de teksten, het ontwerp, een CMS en je online strategie. Dit kan nogal overweldigend zijn! Daarom in dit artikel een aantal zaken waar je mee te maken krijgt als je een website laat bouwen en een aantal handige tips om het laten bouwen van je website in goede banen te leiden.
Onderstaande aanpak geldt zowel voor bedrijven die al een website hebben alsmede bedrijven die echt vanaf nul beginnen. Ik heb het proces van een nieuwe website in grofweg 5 fases verdeeld. Afhankelijk van de omvang van de website en organisatie waar je voor werkt zullen het aantal subfasen toe- of afnemen.
De 5 fases zijn:
- De voorbereiding
- Creatie website
- Technische ontwikkeling website
- Post launch
- Optimalisatie en nurturing
Fase 1 – de voorbereiding
De welbekende uitspraak “if you fail to plan you plan to fail” klopt zeker bij een nieuwe website! Om te zorgen dat jouw website op tijd klaar is en je budget niet overschrijft, is het belangrijk de juiste voorbereidingen te treffen. De volgende punten zouden een onderdeel moeten zijn van je projectplan:
- Doelstellingen
- Inhoud en structuur
- Beschikbare middelen en rollen
1.1. Doelstellingen van je website
Hoeveel bezoekers wil je per maand? Hoeveel leads of verkopen? Wil je meer online zichtbaarheid? Klantenbinding vergroten? Klantenservice verbeteren? Het is belangrijk doelstellingen te definiëren zodat je kan ‘meten’ of je nieuwe website geslaagd is.
Kwantificeer deze doelstellingen middels KPI’s en breng ze in kaart. Alhoewel een nieuwe website niet gelijk leidt tot meer omzet of verkopen, doet online marketing dat wel en het is belangrijk hier bij de ontwikkeling van je nieuwe website rekening mee te houden.
Als je al een website hebt kun je je huidige statistieken analyseren zodat je een goede nulmeting hebt. Zorg altijd dat je doelstellingen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) zijn.
1.2. De inhoud & structuur van je website
Een website ontwikkelen is een iteratief traject waarbij het lastig kan zijn alles in één keer in kaart te brengen. Maar voordat je denkt aan het daadwerkelijk ontwikkelen van je website is het belangrijk over deze zaken na te denken:
- Welke content heb ik? (fotografie, video en teksten)
- Welke content moet er gecreëerd worden?
- Welke landingspagina’s zijn belangrijk?
- Wat zijn de belangrijkste entry points van mijn website?
- Wat is het uiteindelijke doel van de website en welke stappen / pagina’s moeten bezoekers hiervoor doorlopen?
- Welke content is belangrijk voor welk type bezoeker?
- Moeten er koppelingen gemaakt worden met andere systemen (betaalsystemen, CRM, email marketing)
- Welk deel is vast en welk deel moet dynamisch zijn?

1.3. Beschikbare middelen en rollen
Als je een website (laat) bouwen kost dat tijd en geld. Belangrijk dus om na te denken hoeveel budget je hiervoor over hebt. Dit praat ook een stuk makkelijker als je van plan bent de website uit te besteden aan een internet bureau zoals dat van ons.
Daarnaast is het belangrijk om na te denken over wie wat gaat doen. Dus wie is er verantwoordelijk voor het verzamelen van informatie, project begeleiding, bouw en ontwerp? Maar ook wie gaat de website beheren als die eenmaal staat?
Bij Pixelfarm proberen we klanten altijd zoveel mogelijk te ontzorgen door alles uit handen te nemen maar hier hangt natuurlijk een bepaald prijskaartje aan. Als je het budget hier niet voor hebt, denk dan na of je dingen zelf kunt en wilt doen of dat je binnen je organisatie mensen hebt die bepaalde taken uit handen kunnen nemen.
Definieer je online strategie
Soms is een representatieve website met de juiste content voldoende maar voor veel organisaties zijn de website en bijbehorende online marketing tegenwoordig een belangrijk onderdeel binnen de organisatie. Verstandig dus om ook goed over je online strategie na te denken. Een goede online- of digitale strategie bestrijkt overigens meer dan alleen je website Social media, email marketing, mobile marketing, etc. zouden hier ook onderdeel van moeten zijn.
Er is op Frankwatching een prima artikel te vinden over hoe je tot een goede online strategie komt.
Fase 2 – Creatie fase website
Tijdens de creatie fase komt de website echt tot leven en krijg je een goed idee van hoe deze eruit komt te zien. Hoeveel van onderstaande subfases daadwerkelijk plaatsvinden is sterk afhankelijk van de complexiteit van de website (en het beschikbare budget). Wij verdelen de creatie fase altijd onder in de volgende onderdelen:
- Concept
- Interactie ontwerp
- Visueel ontwerp
- Content creatie
2.1. Concept
Bij een concept gaan wij altijd aan de slag met een ontwerp waarbij we een indicatie geven van het gevoel, de stijl en beleving. Het geeft je een goed idee wat onze visie is op jouw website!
2.2. Interactie ontwerp
Bij het interactie ontwerp van je website komen er altijd een aantal documenten om de hoek kijken:
- Sitemap (welke onderdelen en welke pagina’s)
- Functionele beschrijving (welke functionaliteiten komen er in de website en hoe doorloopt de gebruiker deze stappen)
- Wireframes (modellen waarin staat welke pagina welke tekstblokken, foto’s, knoppen etc. moet bevatten)
Technisch ontwerp: Bij sommige projecten (vaak digitale of online platformen) wordt ook een technisch ontwerp gemaakt. Hierin staan database schema’s, gebruikte technologie, procedures, flowcharts, etc.)
Bij sommige projecten kiezen wij ervoor om een interactief prototype te maken waarbij je door de website heen kunt klikken. Dit is een goede manier om een compleet beeld te krijgen van de website.

Voorbeeld van een interactie ontwerp voor Exact
2.3. Visueel ontwerp (UI / UX)
Mijn inziens de leukste fase 🙂 Bij het visuele ontwerp worden alle (key) pagina’s en elementen vormgegeven: Een ontwerper gaat aan de slag om menu’s en buttons vorm te geven, de exacte lay-out van een pagina te bepalen, formulieren begrijpelijker te maken en de hele gebruikers ervaring van A-Z visueel te maken. Kortom; je website krijgt een maatpak aangemeten en dat zorgt voor een stuk beleving.
CMS: Op basis van al deze zaken maken we ook altijd een keuze voor een CMS. Dit kan WordPress, ProcessWire, Typo3 of Umbraco zijn om er een paar te noemen. Voor kleinere (meer content gedreven websites) kiezen we bijv. vaak voor WordPress of ProcessWire.

Voorbeeld visueel ontwerp website Jamin
2.4. Contentcreatie
De teksten van je website zijn een belangrijk onderdeel wat erg vaak onderschat wordt en er even bij gedaan wordt. Alhoewel de gemiddelde bezoeker steeds meer visueel ingesteld is, is tekst nog steeds één van de belangrijkste factoren om goed gevonden te worden in Google en andere zoekmachines (SEO). Erg belangrijk dus!
Daarnaast is video en fotografie een belangrijk onderdeel voor de beleving van je ‘digitale merk’. Je kunt voor stockfotografie kiezen (beelden die je voor een beperkt bedrag aanschaft) of een fotograaf inschakelen. De keuze hiervoor ligt aan je budget, of je producten / diensten hebt die niet zo heel erg algemeen zijn en of je het risico wilt lopen dat anders bedrijven dezelfde foto’s mogen gebruiken.
Fase 3 – Technische ontwikkeling
De technische ontwikkeling van een website verdelen wij altijd onder in deze 4 fases:
- Bouw van de website
- Testversie website
- Acceptatieversie website
- Lancering van de website
Iedereen heeft weleens gehoord van “een website bouwen”. De bouw van de website spreekt dan ook redelijk voor zich: hierin worden de ontwerpen uit de vorige fases omgezet tot een werkende website.
De testversie van de website is een versie die alleen voor jou toegankelijk is (en dus niet openbaar). Door samen de website grondig te testen kunnen 99,9% van de bugs en technische fouten eruit gehaald worden. Dit zodat je doelgroep hier niet mee geconfronteerd wordt. De acceptatieversie van je website is de laatste versie van je website voordat deze ‘live’ gaat.
Na al dat harde werk in de voorgaande fases is de website klaar om aan je klanten en publiek te tonen!
Funfact: De (op)bouw van een website bestaat uit twee delen; een voorkant en een achterkant. De voorkant is de presentatie laag en bestaat uit HTML, CSS en JavaScript. De achterkant bestaat uit het CMS en scripts en vormt de “back-end”.
CMS
In het CMS wat met de website gebouwd wordt kun je zelf je website (laten) onderhouden. Alhoewel de meeste CMS’en redelijk intuïtief werken geven wij standaard een cursus om je op weg te helpen. #handig

Verschillende open source CMS systemen
SEO
Tijdens het bouwen worden ook verschillende meet instrumenten (zoals Google Analytics) ingericht om zaken als website verkeer, conversies, leads en performance te meten. Op die manier kunnen we mooi de doelstellingen in de gaten houden uit de voorbereidingsfase!
Om te zorgen dat je zorgvuldig opgebouwde SEO positie blijft bestaan na het lanceren van de nieuwe website worden de links van je oude website doorgelinkt (redirect) zodat bezoekers geen 404 pagina (pagina niet gevonden) krijgen als ze via Google zoeken.
Fase 4 – Post launch
Na de lancering is het verstandig om de website te monitoren op eventuele errors en bugs die tijdens het testen niet aan de orde zijn gekomen. Als internet bureau hebben wij verschillende tools om dit soort zaken automatisch te monitoren. Zo wordt bijv. ook de laadsnelheid en performance van de website nauwgezet gevolgd om te zorgen dat je website geen onderbrekingen kent.
Fase 5 – Optimalisatie en nurturing
Nu begint het echte werk pas 🙂 Met een combinatie van content- en online marketing gaan we je bedrijf of merk (online) laten groeien. Ook het optimaliseren van je website door middel van A/B testen is een belangrijk onderdeel om je website nog beter te laten presteren.

Voorbeeld van heatmap van pixelfarm.nl
Zoals je ziet gaat er veel tijd zitten in het ontwikkelen van een nieuwe website (zowel voor jou als voor ons). Tijdens het proces kom je voor veel uitdagingen te staan maar het is ook enorm dynamisch en leuk om je creatieve ideeën tot leven te zien komen. Heb je wat gehad aan dit artikel? Ik hoor het graag! Stuur een mail naar stephan@pixelfarm.nl of laat wat achter in de comments.
nieuws
Here’s to the crazy ones! Met inmiddels 10 jaar ervaring en een multidisciplinair team van 12 zorgen we voor online resultaat.
Meer blogs