Online video content is hot!

Waarom je nu echt moet starten met video content marketing.
Dobbie de mops • Pixelfarm
Dobbie de mops
Woef. Dobbie is onze kantoor mops. Blaft niet, altijd vrolijk en zorgt voor de komische nooit. Hobby's; bloggen en slapen.

Dat online video hot is hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen, vloggers zijn tegenwoordig celebrities geworden en Generatie Z kijkt bijna geen lineaire TV meer. Ook voor bedrijven en merken is video een goed middel om de felbegeerde aandacht van (potentiële) klanten te krijgen. Niet zo gek, met video kun je in korte tijd enorm veel informatie overbrengen, (merk)beleving (of een bepaalde sfeer creëren) en de aandacht van je doelgroep langer vasthouden dan met beeld of tekst.

Laten we beginnen met wat feitjes:

 • In 2016 werd er wereldwijd 500 uur per minuut (!) geüpload naar YouTube! (statista.com)
 • In 2016 keken Nederlanders gemiddeld 80 minuten per maand naar video’s via Facebook en 320 minuten via YouTube (ComScore)
 • In 2017 is de verwachting dat we 54 minuten per dag online video bekijken via desktop en mobiel, dit zal naar verwachting uitgroeien naar 64 minuten per dag.
 • Volgend jaar zal naar verwachting het mediabudget van video advertising met ongeveer 23% stijgen.

Kortom, online video is booming! Dat betekent wel dat steeds meer bedrijven en merken gaan investeren in goede online video. Dit betekent op zijn beurt weer dat je video content onderscheidend moet zijn t.o.v. de “concurrentie”. Met concurrentie bedoelen we dan niet alleen je directe concurrenten maar ook kattenfilmpjes, vloggers en de Taylor Swifts van deze wereld. Dezelfde soort trend zagen we bij eerder bij blogs.

steeds meer internet verkeer via online video

Meer impact op je doelgroep:

Video is natuurlijk niets nieuws. Ons brein zou visuele informatie 60.000 keer (!) sneller kunnen verwerken dan “platte tekst”. Als je mensen een boodschap laat zien via een video, herinnert 80% na afloop wat ze gezien hebben. Bij een artikel met platte tekst is dit maar 20%. Het is dus een zeer sterke vorm van communicatie. De kans op een aankoop van een product stijgt na het kijken van een video al met 73% (bron: digitalcommerce360).

We zien via social media zoals Instagram en Facebook aardig wat content voorbij komen in onze tijdslijn. Bewegend beeld valt hierin vanzelfsprekend meer op dan stilstaand beeld, waardoor je de aandacht van je doelgroep langer vast kunt houden. Ook GIF (een afgeleide van video) is een veelgebruikt formaat op social media. Wij hebben gemerkt dat bij de online Facebook campagnes voor onze klanten video 5 tot 6 keer beter werkt dan een “statische” advertentie!

Maak video content onderdeel van je content marketing strategie.

Net als bij andere content is het van belang dat video content vooral het echte verhaal van jouw merk of bedrijf vertelt. Een video die beleving biedt, prikkelt, authentiek is en daadwerkelijk jouw doelgroep beïnvloedt in zowel denken en handelen.
In andere woorden: Keep it RATS: Relevant, Authentic, Transparant & Simple.

De behoefte van de doelgroep is het uitgangspunt van de boodschap. Start met het beantwoorden van de drie volgende vragen.

 • Doel: wat is de doelstelling? Wat wil je ermee gaan bereiken?
 • Informatie: Wat is de boodschap die je wilt overbrengen? (thema’s, onderwerpen)
 • Publiek: voor welke doelgroep is je boodschap?
 • Kanaal: via welk medium ga je de video verspreiden?

Plaatsing van video’s.

YouTube is onderdeel van Google, waardoor video’s kunnen bijdragen aan de SEO positie. Je vergroot hiermee de vindbaarheid van je bedrijf. Google neemt video’s op in de zoekresultaten op basis van titel, tags, categorie en beschrijving. Het is belangrijk dat hierin de belangrijkste keywords benoemd worden. Uiteraard is YouTube niet het enige kanaal, je kunt je video ook inzetten op Facebook, Instagram of Snapchat.

LinkedIn is een nieuwe functionaliteit aan het uitrollen. Binnenkort kun je je video’s binnen LinkedIn uploaden. De video’s zullen automatisch afgespeeld worden in de tijdslijn van de gebruiker. De nieuwe mogelijkheid geeft je ook interessante insights over wie je video bekeken heeft.

Facebook video TIP: Als je jouw video wilt promoten op Facebook zorg dan dat je niet meer dan 20% tekst gebruikt, anders laat Facebook je video minder zien.

Als je een video op jouw website plaatst, blijven bezoekers langer op de pagina waardoor de page rank binnen Google ook automatisch zal stijgen. Door verschillende vormen van content te gebruiken (van PDF tot video en van tekst tot afbeeldingen) zal dit je SEO posities positief beïnvloeden.

SEO TIP YouTube: Zorg altijd dat er een link naar je website wordt vermeld in de omschrijving van de video, zorg voor een sterke (en korte titel) en zorg dat de ondertiteling klopt.

Is video content niet ontzettend kostbaar?

Uiteraard is video een duurder middel dan een opgemaakt afbeelding of een stuk tekst, maar ook met video kun je op een shoestring budget best wat bereiken! Een corporate branding video best een investering kan zijn maar het maken van korte vlogs of filmpjes voor social media is niet per se kostbaar. Met een goed verhaal en een paar technische hulpmiddelen (denk aan een camera, statief en een kleine beetje belichting) kom je al een heel eind. De kracht van een vlog op YouTube of korte Stories op Instagram en Snapchat zit juist in de laagdrempelige manier om snel video content te verspreiden.

Wat voor onderwerpen kan ik gebruiken voor online video content?

Dit is per organisatie verschillend. Toch zijn er veel onderwerpen die voor iedere organisatie relevant zijn. Een aantal voorbeelden waaraan je kunt denken zijn:

 • Corporate branding video: een persoonlijke introductie van je bedrijf. Dit wordt veel gebruikt op een homepage van een website, of op social kanalen (je kunt die van ons hier bekijken).
 • Tutorial video’s: we kunnen tegenwoordig alles thuis leren of maken, ook wel DIY (Do It Yourself) genoemd. In dit soort filmpjes zie je bijvoorbeeld stap voor stap hoe je die lekkere chocoladetaart maakt of hoe je für Elise speelt op de piano. 
 • Introductie video’s: een moment om op emotie in te gaan. In video kun je meer beleving en uitleg geven over je product of dienst om de verkoop te bevorderen.
 • Q&A video: Behandel veel gestelde vragen in een korte video/vlog.
 • Een interactieve video: wil je de kijker zelf mee laten bepalen wat voor informatie hij of zij te zien krijgt? Dan kun je gebruik maken van vragen en overlays. Je hebt keuze uit bijvoorbeeld twee buttons en achter elke button zit weer een nieuw stuk video. 
 • Een kijkje achter de schermen: laat kijkers zien hoe het er in je bedrijf aan toe gaat. Dit geeft ook weer vertrouwen als ze in je sales en marketing proces zitten! 
 • Klantreviews: vraag mensen om hun mening en film dit. We vertrouwen reviews meer dan feitelijke cijfers.

Geïnspireerd geraakt? Tijd om te starten met video content! Binnenkort plaatsen we een blog met ’20 tips over het maken van kickass video content’. Mocht je willen brainstormen over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Dat lijkt ons leuk! Je kunt een mailtje sturen, of bel even met 0180-642060.

Dobbie de mops • Pixelfarm
Dobbie de mops
Woef. Dobbie is onze kantoor mops. Blaft niet, altijd vrolijk en zorgt voor de komische nooit. Hobby's; bloggen en slapen.
Misschien vind je dit ook interessant?   #blog
BLOG / Pineut DIY likeuren • Pixelfarm
BLOG / Pineut DIY likeuren
Welkom Pineut!
BLOG / marketing • Pixelfarm
BLOG / marketing
Facebook link-posts aanpassen, kan dit nog?
BLOG / marketing • Pixelfarm
BLOG / marketing
Bereken de engagement (IPM) van je Facebook pagina

Putting our money where our mouth is #Online Marketing