Je website sneller maken voor meer conversie: 11 tips

Stephan de Graaf
Stephan de Graaf

Marketing Strateeg bij en eigenaar van Pixelfarm. Dagelijks bezig met digital marketing, innovatie en nieuwe vormen van interactie.

⏰ 13 juli 2017

Een snelle website is belangrijker dan ooit! Met name voor mobiel met 4G/5G-netwerk is een korte laadtijd van belang. Als je website langzaam laadt, kunnen mensen snel afhaken en loop je kans op het mislopen van conversies. Dit gebeurt tegenwoordig al in enkele seconden. Daarnaast hechten zoekmachines als Google veel waarde aan de snelheid van pagina’s. Better speed = higher ranking in Google.

Heb je het idee dat je website traag laadt? Gooi ‘m dan even door een gratis tool van Google: PageSpeed Insights of Test My Site With Google. Je krijgt hier een score van 0 tot 100 en je ontvangt direct optimalisatie tips. Staar je niet blind op een 100% score, want dit lukt Google zelf niet eens. Om nog meer input over je website te krijgen kun je ook nog Pingdom Tools gebruiken. WebPageTest is ook een zeer goede tool, hier kun je visueel zien hoe lang het duurt voordat je website geladen is. Scroll verder voor 11 waardevolle tips om je website sneller te maken.

tipOp zoek naar een nieuwe professionele website? Bekijk onze diensten.

1. Zorg voor een goede, stabiele en snelle hosting.

Je website wordt in veel gevallen gehost bij een hostingpartij. Neem daarom je huidige hostingpartij even onder de loep. Het komt regelmatig voor dat er teveel websites op één server staan (shared hosting). Deze gedeelde servers zijn vaak trager dan een VPS (Virtual Private Server) of een dedicated hosting.

Check ook zeker even waar de server staat. Als je doelgroep in Nederland zit, kies dan ook voor een server die in Nederland staat. Let op: dit kan nog steeds een buitenlandse hostingpartij zijn die servers in Nederland heeft staan.

De reactietijd van de server zou teruggebracht moeten worden tot minder dan 200ms.

Consumenten willen niet langer dan drie seconden wachten tot een mobiele app of een mobiele website geladen is. – bron Dynatrace

2. Optimaliseer je afbeeldingen.

Veel websites maken gebruik van mooie afbeeldingen en/of video’s. Je kunt hiermee zeker de aandacht van de bezoekers versterken, maar afbeeldingen kunnen ook averechts werken. Als de website grote moeite heeft om afbeeldingen te laden kun je je afvragen of de afbeeldingen wel geoptimaliseerd zijn voor web. Afbeeldingen worden vaak ‘gewoon’ geupload in het Content Management System, zonder te kijken hoe groot dit bestand is. Hoe zwaarder het bestand hoe langzamer de website zal zijn. Het is daarom van groot belang dat je afbeeldingen, voordat je ze toevoegt, op het juiste formaat opslaat. Het zou kunnen zijn dat je CMS automatisch afbeeldingen naar de juiste afmetingen schaalt, maar controleer dit even goed.

3. Maak gebruik van Lazy Loading.

Mocht je nou een pagina hebben met heel veel afbeeldingen is het verstandig om ‘lazy loading’ toe te passen. De naam zegt het al een beetje, lazy loading zorgt ervoor dat de afbeeldingen gefaseerd geladen worden. Mocht je 120 afbeeldingen op een pagina hebben, zul je bij een Lazy loading bijvoorbeeld de eerste 20 te zien krijgen. Pas als (of vlak voor) de andere afbeeldingen in beeld komen door te scrollen, worden ze geladen.

4. Controleer je Plugins en externe verbindingen.

Als je de snelheid van je website wilt verbeteren, wees dan zuinig met het gebruik van plugins. Je kent ze wel: plugins die de laatste tweets laten zien in de footer of een kalender plugin. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn wel plugins voor te vinden. Naast dat ze superhandig kunnen zijn, moet je wel op de hoogte zijn dat dit vaak om externe verbindingen gaat en dat het langer duurt om ze te laden doordat ze informatie moeten halen bij een andere partij. De meeste plugins voeren kleine taken uit, maar er zijn ook plugins te vinden die complexe handelingen moeten uitvoeren, dit laatste kan resulteren in een trage website.

5. Schakel server-side-caching in.

Maak je gebruik van plugins op je website? Schakel dan een server-side-caching in om de laadtijd te beperken. Zonder caching zou bij iedere keer dat je die website bezoekt de server alle onderdelen van een website opnieuw moeten ophalen. Door aan te geven dat een plugin maar 1 keer in het uur opnieuw informatie hoeft op te halen, wordt er minder bandbreedte verbruikt en zal je website sneller laden.

Zorg er sowieso voor dat je plugins verwijderd als je ze niet gebruikt.

Tip: Lees ook ons blog waarin we je 11 redenen geven waarom je never nooit een WordPress thema moet gebruiken!

6. Verwijder onnodige redirects.

Het verwijderen van onnodige redirects is essentieel voor een snelle website. Zijn er pagina’s verhuisd of zie je fouten in een url, dan kun je 301-omleidingen aanmaken. De 301-omleiding (redirect) zorgt ervoor dat je als gebruiker automatisch naar een andere (juiste) pagina gaat. Redirects zorgen alleen wel voor een extra http verzoek en dus voor vertraging van de laadtijd. Minimaliseer het gebruik van doorverwijzingen door directe links te gebruiken en onnodige omleidingen te vermijden. Hieronder een voorbeeld:

http://ikea.nl ->
http://www.ikea.nl ->
http://www.ikea.com/nl/ ->

https://www.ikea.com/nl/

In plaats van 4 stappen, kun je direct naar 1 stap om je vertraging op dit vlak te beperken.

7. Minify je code.

Met een schone code kan je je website sneller maken. Het is daarom raadzaam om je HTML te minimaliseren (minify-en) alvorens je deze upload naar de server. Met het minify-en van je code verwijder je onnodige bytes, zoals extra spaties, regeleinden en inspringing. Je code wordt als het ware 1 regel. Je kunt code eenvoudig minify-en in tools zoals: Grunt of Gulp.

8. Voeg je CSS samen.

CSS (Cascading Stylesheets) gebruik je voor de opmaak van je website. Zo heb je onder andere een algemene css, een css voor formulieren, popups en sliders. Deze 4 losse css-en kun je beter samenvoegen tot 1 bestand bijvoorbeeld: all.css.

9. Beperk het aantal fonts.

Teveel verschillende fonts zorgen voor een trage website. Dit geldt ook voor elke font-variatie (regular, bold etc.) Beperk daarom de hoeveelheid verschillende fonts en variaties op je website voor een optimale snelheid.

10. Gebruik browsercaching.

Met behulp van browsercaching worden bronnen zoals afbeeldingen, scripts en stijlbladen in de cache van de browser opgeslagen. Dit betekent dat bij volgende bezoeken van gebruikers deze bronnen niet opnieuw gedownload hoeven te worden, wat zorgt voor een snellere website.

11. Prioriteer above-the-fold content.

Als je bezig bent om je website sneller te maken, vergeet dan niet om de content boven de vouw te optimaliseren. Zorg ervoor dat de belangrijkste elementen direct zichtbaar zijn zodra bezoekers je site openen. Dit verhoogt de gebruikerservaring aanzienlijk en houdt mensen langer betrokken. Maak gebruik van slimme technieken, die we hierboven hebben beschreven, specifiek voor dit eerste deel van de pagina. Hierdoor versnel je niet alleen de toegang tot belangrijke informatie, maar maak je ook meteen een sterke en positieve indruk.

Met bovenstaande 11 tips kun je jouw website sneller maken voor maximale groei in verkeer en conversies. Wat zijn jouw ervaringen? Geen idee waar je moet beginnen, vragen of wil je een kritische blik op jouw website performance? Laat het ons zeker weten! Wij helpen je graag aan een snellere website. Ook voor een geheel nieuwe website kun je bij ons terecht. Pixelfarm ontwikkelt natuurlijk alleen maar razendsnelle websites 😉.