Optimaliseer je YouTube video’s en kanaal met 6 SEO tips!

Stephan de Graaf
Stephan de Graaf

Marketing Strateeg bij en eigenaar van Pixelfarm. Dagelijks bezig met digital marketing, innovatie en nieuwe vormen van interactie.

⏰ 20 februari 2019

Word de beste regisseur van je YouTube kanaal!
YouTube is de op 1 na grootste zoekmachine ter wereld. Vandaag de dag wordt er iedere minuut meer dan 500 uur aan video’s geüpload (statista.com). Het is dus belangrijk dat je video content maakt en uploadt naar YouTube. Maar ja, dan ben je er dan  nog niet. Start nu met YouTube SEO optimalisatie!

Net als Google, Facebook en andere kanalen maakt YouTube gebruik van een geavanceerd ranking algoritme. We geven je 6 SEO optimalisatie tips die direct bijdragen aan een hogere positie in YouTube en Google. Beide platforms kunnen de video zelf niet scannen op inhoud. Dat betekent dus dat je zoveel mogelijk informatie aan je video moet toevoegen.

1. Ga voor super kwalitatieve, interessante video’s.

Misschien een open deur, maar te belangrijk om niet te benoemen. Zorg dat je video antwoord geeft op de behoefte van de kijker. Maak een video die beleving biedt, prikkelt, authentiek is en jouw doelgroep beïnvloedt in zowel denken als doen. Relevantie voor de doelgroep, zorgt voor een langere kijktijd. Hoe langer er naar een video gekeken wordt, hoe hoger de ranking in de zoekresultaten van YouTube en Google.

2. Denk goed na over de juiste keywords!

Start met het maken van een lijst met belangrijke keywords (zoekwoorden), kijk hiervoor op Google keyword planner. Keywords zijn vertaalde behoeften van zoekers. Des te beter je deze behoeften vervuld, des te relevanter en kwalitatiever je voor YouTube en Google bent.

Je hebt verschillende mogelijkheden om tekstuele informatie aan je video te koppelen, doe dit ook overal waar mogelijk is!

  • Titel van je video: een duidelijke omschrijving waar je video over gaat. YouTube hecht het meeste waarde aan het eerste woord van de titel;
  • Beschrijving van je video: geef een omschrijving die vertelt wat de kijker kan verwachten. Neem hierin de belangrijkste keywords mee en plaats ook een link naar je website. Houd ten minste 200 woorden aan;
  • Tags: je kunt meerdere tags aan video’s koppelen. Ook hier neem je weer de belangrijkste keywords mee. Kijk hierbij ook wat de concurrentie doet!
  • Ondertiteling: je kunt door YouTube automatisch een ondertiteling laten genereren, dit gaat nog niet geheel foutloos, controleer altijd even of de spelling en timing juist is.

3. Ga de interactie aan

Het aantal interacties op video’s is één van de factoren die YouTube gebruikt om de ranking te bepalen. Het aantal abonnees en likes (duimpjes omhoog) zijn de grootste factoren. Ook reacties, video delen en video toevoegen aan een afspeellijst of ‘later bekijken’ worden meegenomen als kwaliteitsindicatoren van je video.

Sluit de video altijd af met een duidelijke call to action. Vraag om een like, reactie of vraag mensen om zich te abonneren op de pagina. Houd vervolgens de reacties goed in de gaten. Goede en snelle webcare zorgt voor een groter vertrouwen in jouw profiel/merk.

Verreik de video met een of meerdere annotaties. Een abonneer button, link naar een andere video of een link naar een website of specifiek blog.

Youtube SEO content annotatie voorbeeld Pixelfarm

Tip: Houd je dashboard goed in de gaten. Je vindt hier onder andere de meest recente reacties op je video’s, kijktijd en aantal weergaven. Ook kun je suggesties en praktische tips lezen die afgestemd zijn op jouw kanaal.

4. Trek de aandacht met een opvallende thumbnail

Een thumbnail is vaak het eerste wat je te zien krijgt na een zoekopdracht. Kies een aantrekkelijke thumbnail. Ga voor een shot uit de video of upload een losse afbeelding. Voor de herkenbaarheid is het goed om hier een template van te maken.

5. Ga voor een gouden profiel!

Om te bepalen of video’s interessant genoeg zijn voor een hoge ranking in de zoekmachines kijkt YouTube en Google ook naar het profiel. Voorkeur wordt gegeven aan een profiel wat actief, volledig en relevant is. Specifiek wordt er gekeken naar:

  • De leeftijd van het profiel: hoe ouder een profiel, hoe hoger de ranking, dit is alleen iets wat je niet met terugwerkende kracht kunt beïnvloeden;
  • Totaal aantal video’s: hoe meer video’s, hoe hoger de ranking, let hier uiteraard wel op de kwaliteit van de video’s, want dit wordt nog altijd strenger beoordeeld;
  • Totaal aantal views en kijktijd: hoe meer views en hoe langer de totale kijktijd, hoe hoger de ranking;
  • Aantal abonnees: hoe meer abonnees, hoe hoger de ranking. Vraag in je video’s en via andere media kanalen of mensen abonnee willen worden van je profiel;
  • Frequentie nieuwe video’s: zorg voor een actief profiel, YouTube en Google hechten veel waarde aan een profiel dat met regelmaat nieuwe content plaatst.

6. Bewaak het overzicht

Als je meer dan 10 video’s geplaatst hebt, is het aan te raden om playlists aan te maken. Het categoriseren van je video’s geeft de kijker overzicht, maar geeft YouTube ook meer informatie over je profiel. Geef een goede titel en beschrijving aan iedere playlist en gebruik voor de video’s die in deze lijst staan ook overeenkomende keywords en tags.

En dan nu aan de slag. Reserveer even wat tijd om je YouTube profiel te optimaliseren voor SEO. Kom je er niet helemaal uit of heb je vragen? Laat het ons weten! Mail of bel naar 0180-642060. We kijken graag met je mee.