De beste gratis website analyse tools (die we zelf soms ook gebruiken)

Stephan de Graaf
Stephan de Graaf

Marketing Strateeg bij en eigenaar van Pixelfarm. Dagelijks bezig met digital marketing, innovatie en nieuwe vormen van interactie.

⏰ 12 maart 2020

Website analyse tools voor een goede website

Als internetbureau en online marketing bureau is het voor ons van belang dat de websites die we maken of ondersteunen met online marketing, goed scoren op snelheid, veiligheid en SEO. We hebben voor jou de allerbeste gratis tools op een rijtje gezet op het gebied van website analyse. Een aantal van deze tools gebruiken onze webdevelopers en online marketeers zelf ook om de de websites te testen die we hebben gemaakt.

Wil je snel vinden wat je zoekt? Klik dan op een van deze links;

Gratis website analyse tools om je website snelheid te testen

Je website snelheid is tegenwoordig een van de meest belangrijke kenmerken. Niet alleen vanwege mobiele devices maar zeker ook vanwege zoekmachine optimalisatie.

Google Pagespeed

Google Pagespeed is een van de tools die we veel gebruiken om de snelheid van websites te testen. De snelheid van je website is tegenwoordig een van de meest belangrijke factoren in het bepalen in hoe hoog je scoort in Google. Google PageSpeed geeft aan hoe Google denkt over jouw website snelheid. Zaak dus dat je minimaal 70 of hoger scoort.

Google Pagespeed website analyse tool Google PageSpeed

 

Webpagetest.org

Webpagetest.org ziet er misschien niet heel mooi uit maar met deze tool zorg je voor een zeer accurate snelheidsmeting van je website. Je ziet precies waar de knelpunten zitten. Zorg wel dat je bij “test location” Amsterdam als locatie selecteert

Webpagetest snelheids test website analyse tools Ga naar webpagetest.org

 

Pingdom

Pingdom is een tool die we veel gebruiken om de beschikbaarheid van een applicatie te testen, oftewel is een website offline. Ze hebben ook een handige gratis tool om je website snelheid mee te testen!

Bekijk Pingdom

 

Gratis SEO tools voor je website

Onderstaande gratis SEO tools helpen je om te kijken hoe je ervoor staat met je website op zoekmachine optimalisatie gebied.

Ubersuggest

Ubersuggest is een gratis en relatief uitgebreide SEO tool van SEO guru Neil Patel.  Hiermee kun je onder andere zien hoeveel bezoekers jouw website trekt via Google, hoe SEO gezond je website is en geeft ook advies over hoe je bepaalde problemen kunt verhelpen die een negatieve impact hebben op je SEO ranking.

Ga naar Ubersuggest

 

Woorank

Woorank is ook een zeer fijne tool die een uitgebreide technische site analyse doet, zodat je weet wat je technisch moet verbeteren aan je website om te zorgen dat deze goed geïndexeerd wordt in Google. 

Ga naar Woorank

 

Website veiligheid testen

SSL / https en server veiligheid worden steeds belangrijker. Wil je de veiligheid van je website testen? Dan zijn er een aantal gratis tools waarmee je dat prima kunt doen.

Pentest

Met Pentest kun je een gratis veiligheidsscan van je website (en server) doen. De scan is vrij algemeen, maar vaak voldoende om een eerste assessment te doen van je website veiligheid.

Pentest

 

Qualys

Met Qualys van SSL labs test je specifiek de https / SSL verbinding van je website en of er eventueel een misconfiguratie is. Handig om met je hosting provider te overleggen als dit inderdaad het geval is.

Test je website

Heb je een tip over (gratis) website analyse tools? Laat het ons weten en we verwerken het in het blog!