ATS-systeem koppelen met WordPress: 4 redenen waarom we dit aanraden!

Nathalie van Luik

Projectmanager bij Pixelfarm. Streeft elke dag naar succesvolle websites, blije klanten en een naadloze samenwerking.

⏰ 13 juli 2022

ATS-systeem koppelen met WordPress

Als uitzend- of detacheringsbureau wil je ervoor zorgen dat al je recruitment processen zo efficiënt mogelijk verlopen. En wat nu als wij je vertellen dat je door middel van een koppeling tussen het ATS-systeem én je WordPress website, dit ook kunt behalen? In deze blog vertellen we je alles over waarom je je ATS-systeem zou moeten koppelen met WordPress.

Wat is een ATS?

Een ATS-systeem is een recruitmentsysteem waarin vacatures en kandidaten samenkomen. In dit systeem wordt alle waardevolle data van kandidaten opgeslagen. Denk aan bijvoorbeeld cv’s, adresgegevens, werkervaring, motivatiebrieven en andere persoonlijke informatie. Met de software kun je het gehele recruitmentproces inrichten door te organiseren en automatiseren. Een ATS-systeem wordt ook wel recruitmentsysteem, recruitment software, werving en selectie software of sollicitantenvolgsysteem genoemd. Iedereen houdt hier zijn eigen benaming op na, maar iedereen bedoelt hiermee hetzelfde.

Wat is het doel van een ATS-systeem?

Om de voordelen van het koppelen van een ATS-systeem aan je website te kunnen benoemen, is het belangrijk om eerst de twee voornaamste doelen in kaart te brengen van een ATS. In principe kunnen we stellen dat het gebruik van een ATS-systeem twee doelen kent, namelijk: het optimaliseren van het wervings- en selectieproces en aan de andere kant het creëren van een positieve candidate experience.

 • Een optimaal wervings- en selectieproces
  Een ATS-systeem optimaliseert het wervings- en selectieproces voor recruiters. Alle gegevens staan opgeslagen en georganiseerd in dit systeem, wat de effectiviteit en productiviteit van recruiters vergroot. Zo kunnen er betere kandidaten tegen lagere kosten worden aangetrokken.
 • Een positieve candidate experience
  Doordat de data georganiseerd staat opgeslagen, verloopt het recruitmentproces soepel en kan de kandidaat centraal worden gesteld. Met behulp van het ATS-systeem kun je op ieder contactmoment efficiënt inspelen. Doordat de recruiter tijd overhoudt, kan hij zich focussen op een goede relatie met de kandidaat. Kandidaten delen hun ervaringen graag met hun netwerk, waardoor een positieve candidate experience van groot belang is.

4 redenen om je ATS-systeem te koppelen met je WordPress website

Om je ATS-systeem nog efficiënter te gebruiken, kun je hem koppelen aan je website. Je publiceert en maakt het sollicitatieproces veel gemakkelijker. Wij zetten de 4 belangrijkste voordelen voor je op een rij:

 1. Je vacatures worden beter gevonden

  Je hebt vast al eens van Google Jobs gehoord. Om ervoor te zorgen dat jouw vacatures hoog scoren in de zoekresultaten van Google, moet je ervoor zorgen dat de vacature voldoet aan bepaalde kenmerken. Wanneer je deze kenmerken al in het ATS-systeem meegeeft, scheelt je dit werk op de website én is de kans groot dat jouw vacature getoond wordt. Hierdoor wordt je dus beter vindbaar online.

 2. Een duidelijk recruitmentproces

  Opdrachtgevers, collega’s en kandidaten werken samen in het systeem. Dit zorgt voor een eenduidig recruitmentproces, van werving tot aan selectie en sollicitatie. In het ATS-systeem kun je diverse workflows creëren, waarin ook jouw website verbonden zit. Zo kun je precies zien wat de status is van een vacature. Dat maakt samenwerken nog makkelijker en zorgt voor een gestroomlijnd proces.

 3. Creëer een optimale candidate journey

  Doordat het recruitmentproces gestroomlijnd verloopt, wordt de kans op fouten aanzienlijk kleiner. Wanneer iemand bijvoorbeeld via de website solliciteert, komt deze direct in het ATS terecht. Hierdoor wordt een te late reactie voorkomen. En doordat de gegevens van de kandidaat direct opgeslagen zijn, hoeft hij of zij de persoonlijke gegevens maar één keer in te voeren.

 4. Bereik een grote groep potentiële kandidaten

  Doordat het ATS-systeem gekoppeld is met je website, kun je je vacatures daar naar publiceren. Maar je kunt ze daardoor ook plaatsen op grote vacatureplatforms, zoals Indeed of de Nationale Vacaturebank. Dit zorgt voor een veel groter bereik en dus meer kans op goede kandidaten. En mocht er toch nog geen passende vacature zijn voor een kandidaat? Dan bouw je eenvoudig een talent pool op.

Het ATS-systeem koppelen met je werken-bij website

Ook voor je werken-bij website is de koppeling met het ATS-systeem een slimme oplossing. Voor interne vacatures wil je natuurlijk ook het liefst zo snel mogelijk de juiste kandidaat vinden. Om ook dit proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, adviseren we om het ATS ook aan je werken-bij website te koppelen. Dit is voor zowel interne als externe vacatures de ideale oplossing.

Een ATS-systeem koppelen met WordPress

Er bestaan veel verschillende soorten ATS-systemen, denk bijvoorbeeld aan Carerix, RecruitNow, Recruitee en SmartRecruiters. Alle systemen werken natuurlijk op hun eigen manier, maar in de basis doen ze allemaal hetzelfde. In principe is al deze recruitmentsoftware te integreren met de website. Dit kan in veel gevallen op 3 manieren:

 1. Met iFrame

  Middels een iFrame creëer je een code, wat je integreert binnen je website. In principe kopieer je en plak je de code, waardoor in principe alleen in het ATS-systeem werkt. Zo heb je veel inzicht in de data van sollicitaties en kandidaten. Daardoor is het niet mogelijk om data te analyseren. Daarnaast moet de iFrame gestyled worden in de stijl van de website. Zoals je wellicht opgemerkt hebt, hebben iFrames niet onze voorkeur. 😉

 2. Met een plugin

  Een andere mogelijkheid om het ATS-systeem te koppelen met WordPress is via een plugin. Er zijn verschillende plugins te vinden in de plugin library. De plugin koppel je in veel gevallen met een authenticatiecode en daarna is de koppeling gemaakt. Ook hierbij moet je rekening houden dat je wel nog wat styling moet toevoegen.

 3. Met een API-koppeling

  Om een ATS-systeem succesvol aan je WordPress website te koppelen, wordt het vaakst gekozen voor een API-koppeling. Een API-koppeling is de meest technische optie, maar daarbij biedt deze wel de meeste opties. Een API spreekt tussen het ATS-systeem en je WordPress website. Zo wordt informatie uit het ATS-systeem naar de website geschoten en wordt data, nadat iemand solliciteert via de website, weer terug naar de recruitmentsoftware. Een API-koppeling biedt veel mogelijkheden, zoals integraties voor Google Jobs en XML feeds en is de data actueel te gebruiken voor het inplannen van afspraken, maar ook voor het maken van analyses. Een API-koppeling met WordPress is vaak maatwerk. Een specialist helpt je bij het leggen van deze koppeling.

Meer weten over een ATS-systeem of de koppeling met je WordPress website?

Ben je benieuwd geworden wat een koppeling tussen het ATS-systeem en je WordPress website kan betekenen voor jouw business? Wij helpen je graag! Onze specialisten staan voor je klaar. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.