Onze top 10 van betrouwbare en veilige WordPress plugins!

Dobbie Pixelfarm
Dobbie de Mops

Woef. Dobbie is onze kantoor mops. Blaft niet, altijd vrolijk en zorgt voor de komische nooit. Hobby's; bloggen en slapen.

⏰ 21 mei 2020

Als professionele WordPress website bouwers weten we precies welke plugins je beter wel en niet kunt gebruiken. In onze lijst een top 10 van betrouwbare en veilige WordPress plugins. Om de functionaliteit van WordPress uit te breiden worden inmiddels honderdduizenden plugins aangeboden. WordPress plugins kunnen helpen met het verbeteren van bijvoorbeeld de veiligheid, vindbaarheid (zoekmachine optimalisatie) of snelheid van je website. Daarnaast kunnen plugins additionele functionaliteiten bieden die eigenlijk onmisbaar zijn in elke website. Denk aan bijv. formulieren. Door de hoeveelheid aangeboden plugins is het soms lastig om te bepalen welke plugins van goede kwaliteit zijn. Daarom hebben wij onze top 10 gemaakt van onmisbare plugins bij het maken van een WordPress website. 

WordPress plugins

Voordelen van plugins

Een goede WordPress plugin biedt heel veel voordelen:

  • Het kost minder tijd (en geld) om bepaalde functionaliteiten in te bouwen in jouw WordPress website. Een goed voorbeeld zijn formulieren, als je dit op maat zou moeten ontwikkelen kan dit al snel in de duizenden euro’s lopen. Je kunt voor formulieren prima een plugin als Gravity forms gebruiken;
  • De meeste plugins zijn (deels) gratis, vaak betaal je voor de premium versie een relatief laag bedrag;
  • Plugins zijn eenvoudig in gebruik, een klik op de knop en de plugin is geïnstalleerd.

Nog een bijkomend voordeel is dat de ontwikkelaar van een plugin vaak continu bezig is met het verbeteren en up-to-date houden van de plugin. Wij adviseren altijd wekelijks of in ieder geval maandelijks plugins te updaten. Zo blijft jouw website goed functioneren.

Nadelen van plugins

Naast dat WordPress plugins heel veel voordelen biedt, kan (onjuist) gebruik ook voor nadelen zorgen. Zo zijn webdevelopers van WordPress websites vaak geneigd, om voor ieder probleem of iedere functionaliteit een aparte plugin te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je website traag en /of onveilig kan worden. Daarnaast wordt het onderhoud een stuk intensiever. Let er op dat je alleen plugins gebruikt die veilig bevonden zijn en de plugins daarnaast regelmatig update i.v.m. potentiële veiligheidslekken.

Hoe weet je of een WordPress plugin betrouwbaar is?

Als je een door de wol geverfde WordPress ontwikkelaar bent, weet je door ervaring welke plugins je wel en niet kunt gebruiken. Maar voor de “leek” kan het lastig inschatten zijn of een WordPress plugin betrouwbaar is. De enige tip die we je kunnen geven is, controleer altijd de reviews! Als een plugin minder dan 100 reviews heeft, of (te) weinig sterren heeft, kun je de plugin beter links laten liggen.

Onze top 10 van onmisbare WordPress plugins!

1. Block bad Queries veiligheidsplugin

Dit is een onmisbare plugin die wij standaard gebruiken bij het ontwikkelen van een WordPress website. Block bad queries kun je zien als een Firewall voor een WordPress website. Door kwaadaardige url verzoeken van binnenkomende traffic te blokkeren wordt met deze plugin je website een stuk veiliger. Bekijk de plugin hier

2. Broken link checker

404’s of gebroken links op jouw website hebben veel impact op de vindbaarheid binnen Google. Buiten dat is er als gebruiker niets vervelender dan op een pagina te landen die niet bestaat. De Broken link checker plugin controleert op regelmatige basis of er links binnen jouw website zijn die nergens op uit komen. Download de Broken link checker plugin.

3. Gravity forms WordPress formulieren plugin

Gravity forms is een uitgebreide WordPress formulieren plugin. Waar de meeste plugins alleen bedoeld zijn om bijvoorbeeld een contactformulier op te zetten, gaat Gravity forms nog een stapje verder.

Eenvoudig formulier toevoegen aan je WordPress website

Met de Gravity Forms plugin kun je:

  • Bevestigingen instellen die naar meerdere ontvangers gaan (inclusief de verzender);
  • Eenvoudig verschillende type velden (inclusief controle) toevoegen zoals bijlagen, email adres, telefoonnummer en meer. Je kunt ook kiezen welke velden verplicht zijn;
  • Google Analytics events configureren in het formulier zodat ingevulde formulieren een conversie triggeren;
  • De plugin uitbreiden zodat ingevulde formulieren direct naar een populair CRM gaan zoals Pipedrive of Activecampaign;
  • Eenvoudig een formulier invoegen op een pagina. Als je de Gravity Forms plugin installeert, kun je in de WYSIWYG editor eenvoudig een van de aangemaakte formulieren toevoegen; 
  • Alle gegevens van ingevulde formulieren eenvoudig in WordPress bekijken.

Bekijk ook deze video van wpbeginner over andere betrouwbare WordPress formulieren plugins!

4. Smush voor de juiste afbeeldingsformaten

De juiste afbeeldingsformaten zijn zeer belangrijk om te zorgen dat een website snel is en blijft. We kunnen van een WordPress CMS gebruiker niet verwachten dat alle afbeeldingen die toegevoegd worden direct ook gecomprimeerd zijn. Daarom gebruiken we Smush. Afbeeldingen die niet gecomprimeerd zijn, kunnen de laadtijd van je website vertragen. Als je veel afbeeldingen gebruikt op je WordPress website, is deze plugin ideaal. Zo kun je afbeeldingen (automatisch) comprimeren (zonder in te boeten aan kwaliteit), kun je lazy loading toepassen op je website en kun je een lijst zien van afbeeldingen die je website onnodig traag maken.

5. SEO Redirection

Wij gebruiken voor redirects (verwijzing van de ene naar de andere pagina) op onze gebouwde WordPress websites altijd de (gratis) plugin SEO redirection. Met deze plugin is het heel simpel om redirects aan te maken voor pagina’s die niet meer bestaan. Dit is vaak het geval als je een nieuwe website gaat lanceren en de structuur is anders dan voorheen. Wellicht dat er URL’s van de oude website niet meer gebruikt zullen worden. Met SEO Redirection kun je dan vrij eenvoudig een Excel uitdraaien met niet werkende links, in een kolom vul je dan de pagina’s in waar deze niet (meer) bestaande pagina’s naar moeten verwijzen en je importeert de Excel weer naar de SEO redirection plugin.

6. WooCommerce voor WordPress webshops

WooCommerce is de plugin voor WordPress als het gaat om e-commerce oplossingen. Als je van plan bent een webshop te maken, is WooCommerce een ideale oplossing. Alle functionaliteiten die je bij een webshop mag verwachten zitten in WooCommerce. WooCommerce is volledig aanpasbaar en uitbreidbaar en beschikt over verschillende betaal- en verzend modules. Daarnaast kun je met allerlei externe diensten koppelen zoals payment providers en verzendpartijen zoals PostNL. WooCommerce is een prima oplossing voor als je een webwinkel op maat wil, Magento te uitgebreid en duur is, maar standaard oplossingen zoals Shopify of Lightspeed te “simpel” zijn.

7. WP Media folder voor als je content beheerder bent

Deze plugin is een lifesaver voor elke WordPress content beheerder! Gek genoeg is de standaard media library van WordPress (waar alle afbeeldingen en andere media opgeslagen worden) niet echt werkbaar. Iedereen die met WordPress werkt, weet dat een folder met alle afbeeldingen van je website haast onwerkbaar is. Je kunt afbeeldingen niet meer vinden en het gevaar bestaat als snel dat je afbeeldingen dubbel aan het toevoegen bent, omdat je een bepaalde afbeelding niet kan vinden. Met de WP Media folder plugin is dit over! Je kunt met deze plugin een volledige mappenstructuur aanmaken binnen de WordPress media library. Handig!

8. WPML voor als je meerdere talen gebruikt op je website

Een andere topfavoriet is de Multilingual plugin (WPML). Hiermee heb je alle tools om van jouw website een meertalige website te maken. WPML biedt je de mogelijkheid om teksten naar verschillende talen te vertalen. Daarbij beschikt WPML over verschillende functionaliteiten om het vertalen makkelijk te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een taal switcher toevoegen aan je website om van taal te verwisselen maar zie je ook gewoon een volledige lijst met alle teksten waar nog een vertaling mist. Enorm handig! 

9. WP Super Cache voor snellere WordPress website

Een trage website is enorm vervelend, het zorgt standaard voor minder conversie en voor een gebruiker kan het enorm veel irritatie opwekken. Met caching zorgen wij ervoor dat bepaalde content op onze WordPress websites niet meerdere keren door de bezoeker ingeladen hoeft te worden. Dit heeft invloed op de snelheid van de website, doordat de gebruiker bijvoorbeeld een afbeelding bij een volgende bezoek niet opnieuw hoeft in te laden. Er zijn verschillende Caching plugins op de markt beschikbaar, maar wij hebben een voorkeur voor WP super Cache.

10. Yoast SEO plugin

Deze SEO plugin die ontwikkelt is door een aantal Nederlanders, mag niet ontbreken als je met WordPress werkt! Deze plugin gebruiken wij om de door ons ontwikkelde websites te optimaliseren voor zoekmachines. De Yoast plugin installeert een gedeelte op je website waarbij je onderaan bij elke pagina en elk blog artikel kan zijn hoe SEO proof het artikel is. Dat werkt als volgt;

Je voert per pagina een focus keyword in, dit is het woord waarvan je wilt dat de desbetreffende pagina of blog op scoort binnen Google en andere zoekmachines. Op basis van dit focus keyword checkt de Yoast plugin je artikel of pagina. Daarnaast geeft de plugin ook aan of je het focus keyword al eerder hebt gebruikt, enorm handig want na 50 artikelen over dezelfde onderwerpen weet je niet meer wat het focus keyword was bij alle artikelen!

De checks bestaan uit:

Yoast plugin checks

Zaken waar de Yoast WordPress plugin op controleert

Uiteraard is zoekmachine optimalisatie veel meer dan een plugin, maar het is een goede basis om mee te beginnen.

Zo, dat waren de 10 plugins die wij dagelijks gebruiken! Heb je zelf een plugin die je hier wilt zien, of wil je eens praten over het laten bouwen van een nieuwe WordPress website? Neem even contact op!