Verdubbel je webshop omzet met deze 39 online marketing tips

pixelfarm

⏰ 20 juli 2023

online marketing webshop

In de razendsnelle wereld van e-commerce is online marketing een essentieel hulpmiddel geworden om de verkoop van een webshop te stimuleren. Met slimme strategieën en handige tools kan online marketing de zichtbaarheid van je webshop vergroten, het aantal bezoekers laten groeien en uiteindelijk de omzet laten verdubbelen. In dit blogartikel bespreken we effectieve online marketingmethoden en delen we 39 praktische tips om jouw webshop naar succes te leiden.

Zoekmachineoptimalisatie

Zoekmachineoptimalisatie, ook wel bekend als SEO (search engine optimization), is superbelangrijk voor webshops. Het gaat erom de zichtbaarheid van een website in de onbetaalde zoekresultaten van zoekmachines zoals Google te verbeteren. Je kunt je website bovenaan in Google krijgen door ‘m te optimaliseren op basis van techniek, content en autoriteit. Waarom is dit zo cruciaal? Omdat mensen die online shoppen vaak zoekmachines gebruiken om producten of info te vinden. Hoe hoger je in de zoekresultaten staat, hoe sneller iemand op je site klikt en hoe groter de kans op conversie.

SEO is een langetermijnstrategie waarbij webshops constant moeten werken aan het verbeteren van hun website-inhoud, technische aspecten en externe autoriteit. Door geduldig en consistent te optimaliseren, zul je uiteindelijk beloond worden met een sterke online aanwezigheid, topposities in zoekresultaten en een vaste stroom van organisch verkeer op de lange termijn.

Hieronder SEO tips om je webshop te verbeteren.

1. Doe grondig zoekwoordenonderzoek

Zoekwoordenonderzoek vormt de kern van SEO. Het is een essentiële stap om relevante zoektermen te ontdekken die mensen gebruiken bij het zoeken in zoekmachines. Door de juiste zoekwoorden te targeten, kan een website hoger worden gerangschikt in de zoekresultaten, wat resulteert in meer organisch verkeer. Het begrijpen van gebruikersintenties en het optimaliseren van content op basis van deze zoekwoorden helpt bij het vergroten van de online zichtbaarheid en het aantrekken van gericht verkeer, wat van groot belang is voor online succes.

2. Optimaliseer product- en overzichtspagina’s

Voor een webshop is het belangrijk om unieke content te presenteren, aangezien zoekmachines hier de voorkeur aan geven. Het is daarom aan te raden om de productinformatie zelf te schrijven en niet simpelweg over te nemen van de leverancier. Natuurlijk kan dit een uitdaging vormen voor webshops met een groot assortiment. Daarom is het verstandig om prioriteit te geven aan de pagina’s die je wilt (laten) herschrijven. Begin bijvoorbeeld met de producten die de meeste omzet opleveren. Verwerk relevante zoekwoorden in de tekst. Zorg er ook voor dat de titel, URL, meta-omschrijving en afbeeldingen SEO-vriendelijk zijn.

Plaats ook een SEO-geoptimaliseerde tekst op productoverzichtspagina’s. Deze bieden een goede kans om hoog te scoren op woorden als ‘witte sneakers’ of ‘laptop kopen’.

3. Zorg voor snelle laadtijden

Zorg ervoor dat je webshop snel laadt, zowel op desktop als mobiele apparaten. Trage laadtijden kunnen een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring en zoekmachines houden rekening met de snelheid van een website bij het rangschikken van zoekresultaten.

4. Werk aan je interne linkstructuur

Zorg voor duidelijke interne koppelingen tussen relevante producten en categorieën op je webshop. Hierdoor kunnen zoekmachines je site beter indexeren en kunnen gebruikers gemakkelijker navigeren.

5. Bouw actief backlinks op

Probeer kwalitatieve backlinks van relevante en betrouwbare websites naar je webshop te krijgen. Dit kan bijdragen aan je positie in zoekmachines.

6. Optimaliseer afbeeldingen

Voor een webshop zijn goed geoptimaliseerde productafbeeldingen essentieel. Kies JPG als bestandstype, beperk de bestandsgrootte tot 200 kb, geef afbeeldingen een duidelijke bestandsnaam met het belangrijkste zoekwoord en gebruik korte alt-teksten die het zoekwoord integreren om begrip voor zoekmachines en mensen met een visuele beperking te vergemakkelijken.

7. Voeg een sitemap toe

Een sitemap is eigenlijk gewoon een lijstje met alle pagina’s die een website heeft. Het is handig voor zoekmachines, zodat ze weten wat er allemaal op je site staat en het beter kunnen opnemen in hun zoekresultaten. Ook geeft het aan welke pagina’s extra belangrijk zijn.

8. Zorg voor een beveiligde HTTPS-verbinding

Zoekmachines hechten een enorme waarde aan websites met een HTTPS-verbinding. Als je dat hebt, belonen ze je vaak met hogere rankings in de zoekresultaten. Bovendien voelen bezoekers zich veel veiliger wanneer ze zien dat de website goed beveiligd is. Dat gevoel van veiligheid zorgt er ook nog eens voor dat ze sneller geneigd zijn om iets te kopen.

9. Zet in op lokale SEO voor webshops

Heb je naast je webshop ook een fysieke winkel? Dan wil je natuurlijk goed vindbaar zijn in de lokale omgeving. Zorg ervoor dat je site geoptimaliseerd is voor relevante termen zoals ‘schoenenwinkel Rotterdam’ en maak optimaal gebruik van Google Mijn Bedrijf. Hierdoor wordt je bedrijfsprofiel, wanneer mensen zoeken naar jouw bedrijfsnaam, prominent weergegeven aan de rechterkant van de zoekresultaten op desktops. Op deze manier vergroot je de zichtbaarheid van je winkel en stimuleer je meer bezoekers om jouw fysieke locatie te ontdekken.

10. Voeg structured data toe

Structured data lijkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel eenvoudig: het is slechts een stukje code dat op de webshop wordt geplaatst, waardoor aanvullende informatie bij zoekresultaten wordt weergegeven. Bijvoorbeeld, denk aan het tonen van de prijs en voorraadstatus. Hierdoor zullen consumenten eerder geneigd zijn om op jouw link te klikken.

11. Zorg voor een goede navigatiestructuur

Een goede webshop heeft een duidelijke navigatie, dat is super belangrijk voor bezoekers en om goed te scoren in zoekmachines. Alles moet overzichtelijk zijn, zodat mensen moeiteloos vinden wat ze nodig hebben. Zijn jouw belangrijkste pagina’s binnen drie muisklikken bereikbaar? Dan zit je goed. Voeg daarnaast ook een broodkruimelspoor toe. Dat laat zien hoe mensen op een bepaalde pagina zijn gekomen vanaf de homepage. Handig, want zo kunnen ze makkelijk teruggaan naar eerder bezochte pagina’s.

12. Ga technisch goed om met uitverkochte producten

Bijna elke webshop heeft weleens te maken met producten die op zijn. Soms is iets tijdelijk uitverkocht of wordt het helemaal uit het assortiment gehaald. Hoe dan ook, het is belangrijk om er technisch goed mee om te gaan.

Als iets even niet op voorraad is, moet je het gewoon online laten staan. Maar zorg ervoor dat mensen zich kunnen aanmelden met ‘mail mij’ om een bericht te krijgen als het weer beschikbaar is. Is een item voor altijd uitverkocht? Maak dan een verwijzing naar een vergelijkbaar product of een soortgelijke categorie.

Ga naar alle SEO tips voor een omzetboost voor je webshop.

Zoekmachineadverteren

SEO is heel geschikt als je op lange termijn aan de zichtbaarheid van je webshop wilt werken. SEA werkt goed als je snel meer verkeer naar je online winkel wilt. We hebben de belangrijkste SEA tips voor een omzetboost op een rij gezet.

13. Segmenteer je doelgroep

Segmenteer je doelgroep op basis van demografische gegevens, locatie, interesses en online gedrag. Door je advertenties specifiek op de juiste doelgroep te richten, vergroot je de kans op conversies.

14. Schrijf aantrekkelijke advertentieteksten

Schrijf boeiende en relevante advertentieteksten die aansluiten bij de zoekintentie van de gebruiker. Zorg ervoor dat je de voordelen van je producten benadrukt en een duidelijke call-to-action (CTA) opneemt om gebruikers te stimuleren om door te klikken. De teksten moeten ook zo kort mogelijk zijn en overeenkomen met de keywords waar je op biedt.

15. Optimaliseer landingspagina’s

Een geoptimaliseerde landingspagina vormt de sleutel tot het succes van SEO en SEA. Zorg ervoor dat je landingspagina’s aansluiten bij de advertentieteksten en dat ze een goede gebruikerservaring bieden. Een duidelijke en gemakkelijk te gebruiken landingspagina verhoogt de kans dat gebruikers overgaan tot aankoop.

16. Gebruik extensies

Maak gebruik van advertentie-extensies in je SEA-campagnes. Dit kunnen bijvoorbeeld sitelink extensies of oproepextensies zijn. Je kan ook promotie componenten toevoegen om een aanbieding op te laten vallen. Extensies vergroten de zichtbaarheid van je advertenties en bieden extra relevante informatie aan potentiële klanten.

17. Experimenteer met biedstrategieën

Experimenteer met biedstrategieën, zoals doel-CPA (kosten per acquisitie) of doel-ROAS (rendement op advertentie-uitgaven), om je advertentiebudget effectiever te benutten en de conversieratio te verhogen. Maar wees wel realistisch en zorg ervoor dat je genoeg middelen hebt om je doelen daadwerkelijk te bereiken.

18. Zet remarketing in

Implementeer remarketingcampagnes om gebruikers die eerder je website hebben bezocht, opnieuw te targeten met relevante advertenties. Dit kan hen herinneren aan je producten en hen stimuleren om terug te keren en een aankoop te doen.

19. Gebruik Google Shopping

Google Shopping is een aparte sectie van de Google zoekmachine waar direct producten getoond worden op basis van een zoekopdracht. Als je een webshop hebt, is het slim om je spullen in Google Shopping te krijgen. Dan kunnen mensen je producten gelijk bekijken, vergelijken met andere aanbieders en zelfs kopen zonder naar je website te gaan. Zorg ervoor dat de afbeeldingen van een hoge kwaliteit zijn.

Google Shopping

Contentmarketing

Contentmarketing is een krachtige strategie om de omzet van webshops te stimuleren. Het betekent waardevolle content maken waarmee je klanten aantrekt en boeit. Als mensen jouw merk leuk vinden en vertrouwen, zijn ze eerder geneigd om te kopen. Hier zijn enkele van de beste contentmarketing tips die wij als online marketing experts kunnen geven om de omzet van je webshop te verhogen:

20. Doe een doelgroepanalyse

Identificeer je doelgroep en begrijp de behoeften, interesses en pijnpunten. Ontwikkel gepersonaliseerde content om een sterke connectie op te bouwen.

21. Zorg voor consistente branding

Zorg voor een consistente merkidentiteit in alle content die wordt geproduceerd. Dit helpt bij het opbouwen van merkherkenning en vertrouwen bij de doelgroep.

22. Creëer unieke en waardevolle inhoud

Zorg ervoor dat de content van de webshop relevant, informatief en boeiend is. Bied waarde aan de lezers, bijvoorbeeld door het delen van nuttige tips, oplossingen voor problemen of inzichten in de branche.

23. Gebruik visuals

Afbeeldingen en video’s zijn zeer krachtige tools om de aandacht van de doelgroep te trekken en vast te houden. Zorg voor aantrekkelijke visuele content die de boodschap van de webshop ondersteunt.

24. Deel je content op de juiste kanalen

Zorg ervoor dat de content op de juiste kanalen wordt gedeeld om de zichtbaarheid te vergroten. Denk aan sociale media, e-mailmarketing, gastblogs en samenwerkingen met relevante influencers.

25. Storytelling

Vertel verhalen die een emotionele snaar raken bij de doelgroep en een sterke verbinding creëren. Mensen voelen zich vaak aangetrokken tot verhalen die hen diep raken.

Social media marketing

Als je social media wilt inzetten om de omzet van je webshop een boost te geven, zijn er diverse strategieën die je kunt toepassen. Hier zijn enkele van de beste tips om je te helpen:

26. Ken je doelgroep

Begrijp wie je ideale klanten zijn, wat hun interesses zijn en waar ze zich bevinden op social media. Dit zal je helpen om je marketinginspanningen te richten op de juiste mensen.

27. Kies de juiste platformen

Niet elk social media platform is geschikt voor elk type bedrijf. Onderzoek welke platforms het meest relevant zijn voor jouw doelgroep en focus je marketinginspanningen daarop.

28. Creëer waardevolle content

Bied waardevolle en relevante content aan je doelgroep. Dit kan bestaan uit informatieve blogposts, inspirerende afbeeldingen, boeiende video’s en andere content die interesse opwekt en mensen aanzet tot interactie.

29. Wees consistent

Plaats regelmatig content op je social media kanalen om een sterke aanwezigheid te behouden en om te zorgen dat je merk top-of-mind blijft bij je doelgroep.

30. Gebruik visuele content

Visuele content trekt meer aandacht en genereert vaak meer betrokkenheid dan tekstuele berichten. Zorg ervoor dat je afbeeldingen en video’s van hoge kwaliteit gebruikt.

31. Maak gebruik van influencers

Door samen te werken met influencers die een aanzienlijke en toegewijde groep volgers hebben in jouw specifieke niche, kun je je bereik aanzienlijk vergroten en nieuwe klanten naar je online winkel leiden.

32. Gebruik social media advertenties

Betaalde advertenties op social media kunnen je helpen om je doelgroep te vergroten en je webshop te promoten bij mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in je producten.

E-mail marketing

Email-marketing kan een krachtige strategie zijn om de omzet van je website te stimuleren. Hier zijn enkele van de beste tips:

33. Verstuur verlaten winkelwagen-e-mails

Veel potentiële klanten voegen producten toe aan hun winkelwagentje, maar gaan dan weg zonder de aankoop af te ronden. Met het versturen van verlaten winkelwagen-e-mails, herinner je hen aan de spullen die ze achtergelaten hebben en moedig je hen aan om toch de aankoop te voltooien. Deze herinneringen kunnen echt het aantal geslaagde aankopen flink verhogen.

34. Personaliseer de winkelervaring met productaanbevelingen

Gebruik de info over hoe je klanten zich gedragen en wat ze leuk vinden om ze persoonlijke productaanbevelingen te doen. Deze aanbevelingen kunnen worden gebaseerd op eerdere aankopen, browsegeschiedenis en demografische gegevens. Door relevantie te bieden, vergroot je de kans dat klanten geïnteresseerd zijn in de voorgestelde producten en meer gaan shoppen.

35. Verstuur gepersonaliseerde e-mails naar je klantenbestand

Als je je e-maillijst opsplitst in verschillende groepen op basis van hoe klanten zich gedragen, wat hen interesseert en hun demografische info, dan kun je verschillende e-mails naar elk van die groepen sturen. Die e-mails zijn dan helemaal toegespitst op wat ze willen en nodig hebben. Het is bewezen dat gepersonaliseerde e-mails veel beter werken dan standaardberichten, omdat mensen er meer bij betrokken zijn en sneller actie ondernemen.

Algemene online marketing tips

We hebben ook nog enkele algemene online marketing tips om de omzet uit jouw webshop te verdubbelen:

36. Optimaliseer voor mobiele apparaten

Aangezien veel mensen online winkelen, is het cruciaal om je webshop voor mobiel te optimaliseren. Zorg ervoor dat je webshop responsief is en goed werkt op verschillende mobiele apparaten. Hetzelfde geldt voor e-mails en advertenties.

37. Monitor en analyseer resultaten

Houd je marketingcampagnes goed in de gaten en analyseer de resultaten regelmatig. Pas je strategie aan op basis van wat goed werkt en wat niet.

38. Gebruik AI-tools

Maak optimaal gebruik van ChatGPT en andere AI-marketingtools om je werkprocessen te stroomlijnen en efficiënter te werken. Deze tools stellen je in staat om taken te automatiseren en gepersonaliseerde content eenvoudig te genereren. AI biedt waardevolle voordelen in diverse marketing-disciplines, van SEO en SEA tot social media marketing en contentmarketing. Hieronder een mooi voorbeeld van hoe AI bij SEO kan helpen:

ChatGPT blog onderwerpen

39. Blijf op de hoogte van trends

De wereld van e-commerce marketing verandert voortdurend. Blijf op de hoogte van nieuwe trends, tools en technieken om je strategie up-to-date te houden.

De beste online marketing strategie voor jouw webshop

Een doordachte online marketing strategie voor je webshop is van cruciaal belang als je je omzet wilt verdubbelen. Er zijn talloze mogelijkheden om jouw webshop te promoten en klanten te werven. Maar hoe bepaal je nu de juiste strategie? Daar kunnen wij als gespecialiseerd online marketing bureau bij helpen! Met onze kennis en jarenlange ervaring stellen we een plan op dat perfect aansluit bij jouw bedrijf en doel. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.